Het eerste circulaire laboratoriumgebouw van Nederland

 

Biopartner5 is het eerste circulaire laboratoriumgebouw van Nederland op Leiden Bio Science Park. Het is opgebouwd uit maar liefst 165.000 kg staal dat 50 jaar lang de draagstructuur vormde van een nabijgelegen universiteitsgebouw. Het staal werd gedemonteerd, 750 meter verplaatst, op locatie bewerkt en vervolgens opnieuw opgebouwd als ‘donorskelet’ voor het nieuwe gebouw.

Ontwikkeling en realisatie BioPartner5

BioPartner Center Leiden is de incubator organisatie van Leiden Bio Science Park. Het is een stichting die flexibele kantoor- en laboratoriumruimte aanbiedt aan startende en groeiende ondernemers in life sciences. Het onderzoek dat hier verricht wordt, is met name gericht op de ontwikkeling van medicijnen en vaccins. In nauwe samenwerking met BioPartner en Popma & ter Steege Architecten is BioPartner5 in een korte tijd ontwikkeld. De locatie wordt in maart 2021 ‘plug and play’ opgeleverd.

De bijzondere duurzaamheids- en circulaire focus bij de ontwikkeling van  BioPartner5 heeft geresulteerd in het eerste “Paris Proof”-utiliteitsgebouw van Nederland. Het boek ‘Reuse to Reduce’ van Jan-Willem ter Steege bevat onder meer een casus beschrijving van de totstandkoming van dit unieke gebouw.

HET TEAM

Biopartner
Popma & Ter Steege Architecten
IMd
Deerns
Stone22

PROGRAMMA

7.000 m2 laboratoria en kantoorruimte

DUURZAAMHEID

Paris Proof
Zero Energy

OPDRACHTGEVER

Biopartner

ONDERSCHEIDINGEN

  • Nationale Staalprijs 2022 (winnaar)
  • Rijnlandse Architectuurprijs 2021 (winnaar publieksprijs)
  • Cobouw Duurzaamheid Award (nominatie)
  • Dutch Design Award 2021 (nominatie)
  • Circular Award 2021 (finalist)