Over British School of Amsterdam

 

The British school of Amsterdam (BSA) is momenteel op drie locaties in Amsterdam gehuisvest. Voor de toekomst is BSA op zoek gegaan naar één locatie, waar in totaal circa 1.200 leerlingen tussen de 3 en 18 jaar kunnen worden samengebracht. Deze wens werd verwezenlijkt met de aankoop van de voormalige Huis van Bewaring aan de Havenstraat 6, Amsterdam. Een gebouw met karakter en historie. Dit gebouw is ontworpen en gerealiseerd in de periode 1888 tot 1891 naar ontwerp van W.C. Metzelaar, rijksingenieur-architect voor gevangenisgebouwen.

De rol van STONE22

Vanaf 2012 zijn wij betrokken geweest bij de zoektocht en haalbaarheidsstudies naar een geschikte locatie voor de school in Amsterdam. Met de aankoop van het voormalige Huis van Bewaring aan de Havenstraat, Amsterdam, in begin 2017 is het herontwikkelingsproces gestart. Voorafgaand hieraan heeft STONE22 in nauw overleg met de gemeentelijke diensten, waaronder Bureau Monumenten Amsterdam en Stedenbouw, de randvoorwaarden voor de herontwikkeling van het gemeentelijk monument in kaart gebracht. Op basis hiervan hebben wij de selectie van het ontwerp/adviseursteam verzorgd en voeren wij het ontwikkelmanagement van de herontwikkeling. De drijfveer in deze herontwikkeling was om de historie van het gebouw in zijn waarde te laten en te zorgen voor een goede inspirerende leeromgeving voor de leerlingen van de British School of Amsterdam. Dit heeft geresulteerd in een karakteristiek schoolgebouw met een hoge historische waarde.

HET TEAM

Atelier Pro
van Hoogevest Architecten
Sant & Co
Stone22

PROGRAMMA

Herontwikkeling van het voormalige Huis van Bewaring, gemeentelijk monument, tot een tot een schoolgebouw van 14.000 m2 bvo

ONDERSCHEIDINGEN

  • Geurt Brinkgreve Bokaal 2021 (winnaar)
  • ArchDaily Building of the Year 2022 (winnaar)
  • Amsterdamse Architectuurprijs 2022 (nominatie)
  • NPR Gulden Feniks 2022 (nominatie)
  • Architectenweb Schoolgebouw van het jaar 2021 (nominatie)
  • WAN Award 2021, category ‘Adaptive Reuse’ (nominatie)