Unieke trillingarm en klimaatstabiel laboratoriumgebouw

 

MATRIX SEVEN is een waardevolle toevoeging aan Amsterdam Science Park doordat in dit gebouw bijzondere trillingarme en klimaatstabiele labs zijn gerealiseerd. Dit waren cruciale eisen vanuit de gebruikers van dit reseach gebouw, die onderzoek doen op het gebied van nanotechnologie. Het gebouw kenmerkt zich verder door twee fraaie grote atria waar bijeenkomstruimten zijn gesitueerd.

MATRIX SEVEN is het eerste gebouw op het Amsterdam Science Park met het duurzaamheidscertificaat BREAAM very good (55,04%; 2014 v2).

Ontwikkeling en realisatie MATRIX SEVEN

Na het succes van MATRIX SIX heeft STONE22 verkennende studies gedaan naar een volgend MATRIX gebouw. Na workshops met diverse stakeholders resulteerde dit in de schetsen voor MATRIX SEVEN; een hoogwaardig en complex onderzoeksgebouw waarin naast andere bedrijvigheid ook een NWO-instituut zou worden ondergebracht dat zich richt op nanotechnologie (ARCNL) en waarvoor bijzondere technische voorzieningen noodzakelijk waren zoals trillingarme vloeren en klimaatstabiele laboratoria. Ook moest MATRIX SEVEN voorzien in ruimte voor ontmoeting en co-creatie. Met een bijzonder ontwerp en een zeer ambitieuze planning werd een intensief traject doorlopen om via een aanbesteding en onderhandelingen te komen tot sluitende afspraken met de aannemer. Daarbij lukte het om binnen zeer scherpe financiële kaders een technisch complex en zeer hoogwaardig onderzoeksgebouw te realiseren. STONE22 vervulde in dit project, net als bij MATRIX SIX, een sleutelrol als gedelegeerd ontwikkelaar. De officiële opening vond plaats in april 2019 en het gebouw was vanaf de eerste dag volledig verhuurd.

tijdlijn matrix vii stone22

HET TEAM

Ector Hoogstad Architecten
Deerns
IMd
Stone22
Matrix Innovation Center

PROGRAMMA

9.200 m2 BVO kantoor, laboratorium (inclusief trillingarme vloeren) en algemene ruimten

DUURZAAMHEID

BREEAM very good (55,04%; 2014 v2)

OPDRACHTGEVER

Matrix Innovation Center