Skip to main content

Utrecht, 9 april 2019

Biotechnologiebedrijven Genmab en Merus gaan met Kadans Science Partner in zee als ontwikkelaar voor “The Accelerator”, een multi-tenant Life Sciences gebouw, te vestigen op het Utrecht Science Park.

Merus N.V. (“Merus”) en Genmab B.V. (“Genmab”) zijn initiatiefnemers van de ontwikkeling van “The Accelerator”, een nieuw multi-tenant gebouw ontworpen door Paddy Sieuwerts (cepezed), te vestigen op het Utrecht Science Park (“USP”). De bouw en exploitatie van The Accelerator is gegund aan Kadans Science Partner.

Volgens Ton Logtenberg, CEO van Merus en namens de Raad van Toezicht van stichting Utrecht Science Park mede-initiatiefnemer van dit project, is gedurende een uniek traject een ontwerp en samenwerking tot stand gekomen waarbij de wensen van de deelnemende partijen optimaal ingevuld zijn. Met dit plan maakt het USP een volgende stap in het ontwikkelen van een volwassen en dynamische Life Sciences omgeving waar kennisinstellingen en innovatieve bedrijven elkaar ontmoeten en samenwerken om nieuwe oplossingen te vinden voor een langer en gezonder leven.

The Accelerator is volgens Jan van de Winkel, CEO van Genmab, een prachtig nieuw hoofdstuk in de verdere ontwikkeling van beide biotechnologiebedrijven en het unieke innovatie ecosysteem op het USP. De plannen zijn gemaatstaafd op de centrale pijlers van Genmab en Merus; het verbeteren van levens van patiënten door innovatieve therapieën te ontwikkelen voor de behandeling van kanker, mede door het aangaan van waardevolle samenwerkingen. Het gebouw leent zich hier uitstekend voor met onder andere een auditorium voor 250 personen, verschillende ‘meet & greet’ faciliteiten, een vergadercentrum en een uitgebreid restaurant. Hierdoor zal het een verbindende functie krijgen op het USP.

Naast huisvesting voor beursgenoteerde bedrijven Merus en Genmab biedt The Accelerator ruimte aan meerdere bedrijven in de Life Sciences sector die hun ontwikkeling willen versnellen van start-up naar scale-up.

De Universiteit Utrecht werkt als grondeigenaar graag mee aan het project. Collegevoorzitter Anton Pijpers: “Life Sciences is een van de strategische thema’s van de universiteit. Er is vrijwel geen plek ter wereld waar zoveel toonaangevende instellingen en bedrijven op het gebied van life sciences op loopafstand bij elkaar zitten. De Accelerator is een prachtige aanvulling.”

The Accelerator zal naar de huidige planning begin 2022 worden opgeleverd. Jones Lang LaSalle en Stone22 traden op als adviseurs bij het selectieproces aan de zijde van respectievelijk Genmab en Merus. Kadans Science Partner zal het project realiseren met haar partners cepezed, Deerns en BAM Bouw en Techniek. Het gebouw wordt met een hoge duurzaamheidsambitie, BREEAM Excellent, gerealiseerd en is gelegen op een prominente plaats, vlakbij bij de entree van het Utrecht Science Park.

Utrecht Science Park is een van de top science parken van Nederland en is leidend op het gebied van Life Sciences en Health. Kadans Science Partner is gespecialiseerd in het optimaal faciliteren van haar huurders door het ontwikkelen van, investeren in en beheren van gebouwen voor bedrijven en instellingen in de kennisintensieve sector op en rondom science parken en universiteitscampussen.